Hopp til hovedinnhold
Søk

Om høyavviksteknologi

Høyavviksteknologi gjør ExxonMobil i stand til å utvikle langtrekkende brønner som kan strekke seg horisontalt flere kilometer under bakken.

Oversikt

Ved bruk av denne teknologien kan tidligere utilgjengelige ressurser utvikles, ofte i komplekse og krevende omgivelser som Arktis. Ved vår Sakahlin-1-utbygging utenfor østkysten av Russland er det boret brønner fra et anlegg på land til olje- og gassfelter under havet.

Høyavviksteknologi reduserer vår miljøpåvirkning, og anvendt offshore begrenser den vår tilstedeværelse i det maritime miljø ved å redusere undervannsstøy og andre aktiviteter. I offshoreanvendelser hvor en brønn bores fra et landbasert anlegg for å nå olje- og gassfelter dypt under havflaten, kan samspill med maritimt liv og det maritime miljø elimineres i sin helhet.

ExxonMobil har en imponerende bakgrunn med fullføring av vellykkede utviklinger og har en rekke patenterte teknologier som plasserer oss som en bransjeleder. Vi har boret 43 av verdens 50 lengstrekkende brønner, og vi fortsetter utviklingen av høyavviksteknologi ved å videreutvikle ytterligere bore- og utviklingsteknologier.

laster video…

Rekordbryting offshore Russland

Utfordringene med utviklingen av det teknisk komplekse Sakhalin-1-prosjektet utenfor østkysten av Russland forsterkes av det harde arktiske miljøet. Forståelse av de lokale kulturelle, politiske og fysiske omgivelsene samt utnyttelse av banebrytende teknologi, som høyavviksteknologi, er avgjørende for prosjektets suksess.

Den første fasen av Sakhalin-1 benytter en landbasert borerigg med flere høyavviksbrønner, samt en offshore bore- og produksjonsplattform. Den landbaserte boreriggen, Yastreb (“Hawk”), er en av bransjens sterkeste, utviklet til å motstå jordskjelv og ekstreme arktiske temperaturer. Yastreb borer ned og deretter horisontalt under havbunnen i en total lengde av 12 kilometer (syv miles), hvilket gjør dette til de lengste høyavviksbrønnene i verden. Brønner med utvidet rekkevidde reduserer utviklingskostnadene og minimaliserer den maritime påvirkningen ved å unngå behovet for flere offshore-anlegg. Ved å benytte ExxonMobils banebrytende hurtigboreteknologi fortsetter Sakhalin-1-prosjektet å sette verdensrekorder i høyavviksbrønner.

Lukk